Bodnár Pincészet Borház

borászat, pincészet

A Bodnár Pincészet Borház családi vállalkozás.

Alapítója dr. Bodnár Sándor kertészmérnök, öt évtizedes sikeres szakmai múltra tekinthet vissza. Egész életében a szőlőhöz és a borhoz felelősséggel közeledett. 1992-től több évtizedes tapasztalatait családi vállalkozásában hasznosítja, vejével Repei József borásszal. A Bodnár Pincészet Borház borainak sikere a kiváló alapanyagnak, a kíméletes szőlőfeldolgozásnak, az évszázados kézműves hagyományoknak és a jelenkor legkorszerűbb technikájának köszönhető. 

Aktív munkás éveiben értékmentő és értékmegőrző tevékenységével, kiváló munkatársaival létrehozott egy páratlan, több mint 200.000 palackos tokaji muzeális borgyűjteményt Tolcsván, ami alapul szolgált az évszázad (1895-1990) tokaji borkóstolójának (Sárospatak Nagykönyvtár 2001). 

Nyugdíjba vonulása után felépített maga és családja segítségével egy korszerű, modell értékű, családi birtokot.

A legbüszkébb arra, hogy - a hazai és a nemzetközi borversenyen elnyert számtalan díjon kívül, - a vevői visszatérnek, honorálják a minőséget, a megtermelt borainak 90%-át export piacon értékesíti. Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum Rex Vinorum borlovagrendnek, aminek nagymestere volt. 1987-ben a Bor Nemzetközi Éve alkalmával Rómában az O.I.V. szervezésében előadást tartott, 2004 a Tokaj Vinum Hungaricum egyesület alapító tagja. Az egyesület a Tokaj hegyaljai borászati tradíciókat követő borászokat és borászatokat tömöríti, annak érdekében, hogy a tokaji bor valóban megmaradjon Hungaricumnak. 

A képzőművészethez való vonzódása révén létrehozta Magyarországon magánkézben lévő legnagyobb szőlős-boros motívumú exlibris és kisgrafikai gyűjteményét, ami több mint 5000 lapból áll. Az anyag számos hazai és nemzetközi kiállításon, katalógusok kiadásával bemutatásra került. A gyönyörű grafikák néhány tablója a borház kóstolóhelyiségének falát díszíti.